4 tips tegen uitglijden

27 oktober 2017

In deze tijd van het jaar stijgt het aantal valpartijen. Oorzaak: onverwachte gladheid buitenshuis. Wij geven u graag enkele tips om de kans op vallen zo klein mogelijk te houden.

Tip 1: Veeg de stoep
Door bladeren, mos en groene aanslag kunnen stoeptegels verraderlijk glad zijn. Dat geldt nog meer bij druilerig weer of na een flinke regenbui. Let daarom goed op waar u loopt en houd uw stoep het hele jaar door schoon. Zo krijgt gladheid minder kans.

Groene aanslag eenvoudig verwijderen

Meng schoonmaakazijn met soda en giet dit uit over de stoep. Laat het goed inwerken, bij voorkeur op een zonnige dag. Na enkele dagen is de groene aanslag verdwenen.

Tip 2: Zorg voor grip
Een gladde ondergrond vraagt om stevige schoenen. Oftewel: schoenen met voldoende profiel op de zolen. Gaat u de deur uit bij natte of koude omstandigheden, dan zijn schoenen met hakken minder geschikt. Gebruik eventueel een wandelstok (of twee) als u vreest dat het buiten glad is.

Tip 3: Maak uw fiets in orde
Een valpartij met de fiets kan tot ernstig letsel leiden. Met goed onderhoud verkleint u deze kans. Zorg er daarom voor dat uw banden zijn opgepompt en voldoende profiel hebben. Zet eventueel uw zadel wat lager om met beide voeten aan de grond te kunnen. Hang geen tassen aan het stuur. En ligt de weg bezaaid met bladeren? Dan is het wellicht beter om even af te stappen, of een ander pad te kiezen.

Tip 4: Draag uw alarmzender ook als u van huis gaat
Uw halszender werkt tot circa 30 meter om uw woning. Ook in de tuin kunt u dus alarm slaan. Ons advies is: draag de halszender dag en nacht, óók als u van huis gaat. Juist bij het thuiskomen – in het donker, in de regen of bij gladheid – is de kans om te vallen relatief groot. Handig als u de alarmknop dan binnen handbereik heeft.