8 Tips bij warm weer

28 mei 2018

Warm weer is heerlijk, maar vraagt ook extra energie van het lichaam. Wij geven u graag wat tips om optimaal van het mooie weer te genieten

  1. Drink voldoende. Voldoende drinken belangrijk om de hitte lichamelijk de baas te blijven. Neem dus regelmatig een glas water of thee, liefst op kamertemperatuur. Wen uzelf bovendien aan een glas water te drinken bij het tanden poetsen en na elke kop koffie die u drinkt. Zo krijgt u verspreid over de dag voldoende vocht binnen.
  2. Eet goed en gezond.Door transpiratie verliest u niet allen vocht maar ook zouten en mineralen. Deze tekorten vult u op een prettige manier aan door goed te eten. Kies wat u lekker vindt, liefst producten die passen bij het seizoen. Zo combineert u het nuttige met het aangename. En heeft u weinig trek? Neem dan kleinere porties verspreid over de dag.
  3. Vermijd de grootste hitte. Op zeer warme dagen doet u er goed aan om een lange middagpauze te nemen. Blijf tijdens de warmste uurtjes van de dag lekker binnen en neem bijvoorbeeld een siësta. Dan bent u helemaal uitgerust als het later op de dag wat koeler wordt, en profiteert u optimaal van de lange zomeravonden.
  4. Draag aangepaste kleding. Op hele warme dagen is luchtige, soepel vallende kleding ideaal. Liefst geen synthetische stoffen maar materiaal dat ademt, zoals katoen of linnen. Draag bij voorkeur een hoofddeksel met een klep of rand, zodat de zon niet in uw ogen schijnt. En niet te vergeten: bescherm uw ogen tegen schadelijke UV straling door een goede zonnebril te dragen!
  5. Verzorg uzelf extra goed. Bij warm weer gedijen bacteriën en virussen extra goed. Let dus op bij wondjes en verzorg deze extra goed. Ook wanneer u medicijnen gebruikt, is het goed om hier extra aandacht aan te besteden. Bijwerkingen kunnen bij warm weer hinderlijk zijn. Twijfelt u? Informeer bij uw arts of u extra maatregelen moet nemen.
  6. Houd uw huis koel.Als zon naar binnen schijnt, loopt de temperatuur in huis met gemak op tot boven de 25 graden. Heeft u buitenzonwering? Gebruik deze dan vanaf het moment dat de zon op het raam schijnt. Houd gordijnen gesloten bij ramen waar de zon op staat. Is het buiten warmer dan binnen? Laat deuren en ramen dan dicht tot het buiten koeler wordt. Want zit de warmte eenmaal in huis, dan raakt u deze niet zo makkelijk meer kwijt.
  7. Laat huishoudelijke apparatuur zo veel mogelijk uit.Apparaten zoals stofzuigers, wasmachines en strijkbouten geven veel warmte af. Warm weer is dan ook het perfecte excuus om huishoudelijke klusjes uit te stellen. Ook de inspanning van dit soort bezigheden kunt u beter vermijden. Neem in plaats daarvan rust en vermijd grote inspanning.
  1. Let op elkaar. Niemand is echt gewend aan warm weer. Hou dus een extra oogje in het zeil bij de mensen in uw omgeving, en vraag hen om hetzelfde te doen voor u.

Maar de ultieme tip voor welke situatie dan ook is natuurlijk: draag uw personenalarm en aarzel niet om op de knop te drukken als er iets gebeurt.