Babbeltrucs: het kan iedereen overkomen

28 november 2019

Criminelen verzinnen allerlei slinkse manieren om uw huis binnen te komen en uw bezittingen te stelen. De ene babbeltruc is nog gekker dan de andere, zoals de ‘bloedprikkersbende’ die onlangs op verschillende plekken in Nederland actief was. Misschien denkt u: mij overkomt dat niet. U bent zeker niet de enige, maar helaas bewijst de praktijk vaak het tegendeel.

Afgeleid
Babbeltrucs zijn er in vele soorten en maten. Sommige verhalen zijn nog best geloofwaardig. Zoals de monteur die aanbelt in verband met een mogelijk gaslek, de collectant of de pakketbezorger. Misschien bent u heel alert als de bel gaat. Maar zodra de voordeur open is, wordt uw aandacht afgeleid. Criminelen weten precies hoe ze u om de tuin kunnen leiden.

Niet in de haak
Zo kan het gebeuren dat u iemand binnen laat om even in de meterkast te kijken, naar de wc te gaan of een pakket voor de buren in de gang te zetten. Wellicht voelt u op dat moment alsnog dat het niet pluis is, maar dan is het al te laat. Bijvoorbeeld omdat, terwijl u bij de voordeur met iemand in gesprek was, er achterom iemand uw huis is binnengedrongen.

Schaamte
Veel slachtoffers van een babbeltruc schamen zich ontzettend. De schaamte is zelfs zo groot dat slechts één op de drie aangifte doet. Daardoor kunnen dit soort laffe criminelen vaak lang uit handen van de politie blijven.

Slachtoffer worden van een babbeltruc is geen teken van zwakte. Het toont slechts aan dat criminelen tegenwoordig nergens meer voor terugschrikken. U kunt dus maar beter achterdochtig zijn als de deurbel gaat. Wij geven u de volgende tips:

5 tips om een babbeltruc buiten de deur te houden:

  1. Doe alleen open als u iemand verwacht. Dit geldt ook voor de centrale toegangsdeur van een flat of appartementencomplex.
  2. Twijfelt u, kijk dan eerst wie er voor uw deur staat. Gebruik eventueel een kierstandhouder. Besluit vervolgens of u deze persoon te woord wilt staan, u bent het niet verplicht!
  3. Laat geen onbekende binnen, tenzij deze vooraf een afspraak heeft gemaakt. Dus ook niet de pakketbezorger die de doos wel even voor u in de gang zal zetten.
  4. Bij een zogenaamde calamiteit (zoals een mogelijk gaslek): vraag om legitimatie en een telefoonnummer waar u naartoe kunt bellen voor meer informatie. Hebben ze die niet of is daar geen tijd voor? Sluit de deur dan snel. Krijgt u wel een telefoonnummer, sluit dan de deur als u gaat bellen.
  5. Collecte? Sluit de deur als u geldt uit uw portemonnee gaat pakken. Het lijkt misschien onvriendelijk maar een echte collectant zal hier begrip voor hebben.
  6. Zorg dat u uw personenalarm altijd om heeft. Houd uw vinger bij de knop om direct alarm te kunnen slaan als dat nodig is. Criminelen zijn alert op dit soort signalen en zullen maken dat ze wegkomen.