Blog meldcentrale: “Dan ben je zó blij dat mensen een personenalarm hebben!”

2 december 2019

Meldcentrale

Een ‘doorsnee’ melding op de meldcentrale: mevrouw Bennema slaat alarm omdat ze is gevallen en niet meer overeind kan komen. Ze ligt in haar achtertuin bij de deur van het schuurtje. Centralist Erik ontvangt haar melding en stuurt de eerste contactpersoon naar haar toe, die gelukkig snel ter plaatse is. Niets bijzonders zou je denken, of toch?

Hulp nodig
“Dit was inderdaad een melding volgens het boekje”, doet Erik zijn verhaal. “Mevrouw droeg gelukkig haar personenalarm en was helder van geest. Ze wist me precies te vertellen wat er gebeurd was en waarom ze hulp nodig had. Misschien heeft haar verhaal daarom wel zo’n indruk op mij gemaakt?”

Soorten alarm
Erik krijgt dagelijks dit soort meldingen te verwerken. De ene keer is iemand gevallen, de andere keer slaat de automatische rookmelder alarm. Ook maken mensen alarm als ze zich niet goed voelen en een heel enkele keer wordt er per ongeluk alarm gemaakt.

Contact houden
“Sommige mensen die alarm maken, zijn duidelijk in de war of voelen zich erg beroerd. Dan is het aan ons om in te schatten welke hulp nodig is. We waarschuwen altijd de eerste contactpersoon, en als die niet bereikbaar is bellen we de volgende. Maar we schakelen ook de hulpdiensten in als dat nodig is.”

Gesprekje
In die korte periode tussen de melding van mevrouw Bennema en het moment dat haar buurman arriveerde, had Erik een gesprekje met haar. Ze vertelde dat ze iets in de kliko wilde gooien, maar was uitgegleden over de bladeren op het tuinpad. Ze voelde meteen dat ze zich ernstig had bezeerd. Toen opstaan niet lukte, sloeg ze alarm.

Niet gemist
“Uit het verhaal van mevrouw Bennema maakte ik op dat die ene simpele handeling haar op deze novemberochtend veel ellende had bespaard. Mevrouw vertelde dat ze alleen woonde, maar gelukkig regelmatig bezoek kreeg van haar dochter. Alleen was zij juist die ochtend voor werk naar het buitenland vertrokken. Verder had mevrouw die dag geen afspraken. Ze zou dus niet direct gemist worden.”

Nat, koud en guur
Mevrouw Bennema was zelf duidelijk opgelucht dat ze direct na haar val iemand kon bereiken. Toen de buurman arriveerde, bedankte ze hartelijk voor de hulp en ging Erik verder met de volgende melding. “Maar toen ik aan het eind van de dag naar huis reed, moest ik ineens weer aan haar denken. Het was nat, koud en guur. In gedachten zag ik mevrouw in de achtertuin liggen”, vertelt Erik. “Soms ben je gewoon zó blij dat mensen een personenalarm hebben.”