Contactpersoon op vakantie? Zo blijft u veilig!

26 juni 2018

Contactpersoon op vakantie? Zo blijft u veilig!

Bij het installeren van een personenalarm krijg ik vaak vragen over contactpersonen. In deze tijd van het jaar vragen mensen zich af wat te doen als hun vaste contactpersoon op vakantie is. De tips die ik meestal geef, deel ik ook graag met u. 

Veel contactpersonen hebben een familierelatie met degene die het personenalarm heeft. Ik merk dat klanten het lastig vinden om ‘iemand anders’ als contactpersoon te vragen.

Vanzelfsprekend
Uit onderzoek blijkt 88% van alle mensen zonder meer ‘ja’ zou zeggen op de vraag om contactpersoon te zijn. Hulp bieden is nu eenmaal een stuk leuker en eenvoudiger dan hulp vragen. Dus toch uw buurvrouw eens vragen? Ze doet het waarschijnlijk graag voor u.

Hoe vaak? 
Uit cijfers blijkt dat een contactpersoon gemiddeld één keer per jaar gebeld wordt. In veel gevallen is er niet iets heel ernstigs aan de hand. Maar het is als contactpersoon altijd fijn om te weten dat je iets hebt kunnen betekenen, en daarmee verdere ellende hebt voorkomen.

Wat moet een contactpersoon kunnen?
Een contactpersoon hoeft niet altijd thuis of bereikbaar te zijn. Ook hoeft hij of zij geen medische kennis te hebben. Het enige dat een contactpersoon moet kunnen, is poolshoogte nemen bij degene die alarm heeft gemaakt. Hij of zij heeft dus een sleutel nodig om uw huis binnen te kunnen.

Zo werkt het
Op het moment dat u alarm maakt, ontstaat er via het alarmkastje een spreek-luister verbinding met de alarmcentrale. De centralist informeert of alles goed met u is. Wanneer u hulp nodig heeft, waarschuwt de centralist uw eerste contactpersoon en vraagt hem of haar een kijkje te gaan nemen.

Vervolgens kan uw contactpersoon via de spreek-luisterverbinding aan de centralist doorgeven of er meer hulp nodig is.

Geen gehoor
In totaal heeft u drie contactpersonen. Is de eerste niet bereikbaar, dan neemt de alarmcentrale contact op met de volgende. U kunt ervoor kiezen als laatste contactpersoon een professionele alarmopvolger te nemen, zoals een thuiszorgorganisatie. Voordeel hiervan is dat deze altijd bereikbaar zijn.

Op vakantie
Wanneer uw vaste contactpersoon op vakantie is, kunt u hem of haar tijdelijk afmelden als alarmopvolger. Ook kunt u contactpersonen permanent afmelden, nieuwe contactpersonen toevoegen en de volgorde wijzigen waarin uw contactpersonen gebeld worden. Log hiervoor in op het beveiligde gedeelte van onze site. Dit kunt u zo vaak doen als u wilt. Houdt u wel rekening met een verwerkingstijd van circa 2 werkdagen. Dit in verband met de interne procedure om uw privacy te garanderen.