Dagelijks 13 doden door een valpartij: ook u loopt risico

18 december 2019

Dagelijks 13 doden door een valpartij: ook u loopt risico

Een simpele valpartij is een belangrijke doodsoorzaak onder 80-plussers, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Dagelijks overlijden gemiddeld dertien personen aan de gevolgen van een val. U denkt wellicht: dat overkomt mij niet. Helaas zeggen de statistieke iets anders.

Valpartij in huis
Opvallend genoeg is de stijging niet geheel toe te schrijven aan de vergrijzing. Wat wél een rol speelt, is dat ouderen langer zelfstandig thuis blijven wonen. En thuis is de kans op ongelukjes nu eenmaal relatief groot.

Risico’s verkleinen
Er zijn allerlei manieren om de kans om te vallen zo klein mogelijk te maken. Denk aan:

  • een opgeruimd huis (geen losse kleden, spullen of kabels over de vloer);
  • goed zittende schoenen of sloffen;
  • goed zicht: laat regelmatig uw ogen controleren;
  • ​voldoende beweging: hoe meer spierkracht en balans, des te kleiner de kans om te vallen en verkeerd terecht te komen.

Snel hulp
Het letsel dat mensen oplopen door een valongeval heeft veel impact op hun zelfredzaamheid. Zo is er een grote kans dat iemand door dat letsel niet langer zelfstandig thuis kan wonen. Hoe meer tijd er verstrijkt tussen de val en het moment dat hulp geboden wordt, des te groter dit risico. Snel iemand kunnen waarschuwen is dus essentieel.

Personenalarm en valdetectie
Uw personenalarm is dé manier om direct hulp in te roepen na een val of in andere noodsituaties. Met één druk op de knop maakt u contact met de meldkamer, die vervolgens uw contactpersonen waarschuwt. Zo weet u zeker dat er hulp komt.

Zorgeloos thuis wonen
Vallen is akelig, maar bang zijn om te vallen is ook geen pretje. Zorg daarom dat u de nodige voorzorgsmaatregelen neemt en laat uw leven niet door angst bepalen.

Wilt u meer weten over het onderzoek van het CBS? Lees dan de publicatie: https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2019/49/dagelijks-13-doden-door-een-val