“Dankzij het personenalarm werd de brand toch ontdekt”

4 november 2018

Steeds meer klanten combineren hun personenalarm met rookmelders. Gelukkig, want op deze manier wordt veel ellende voorkomen. Dat bleek onlangs maar weer toen er een melding binnen kwam via een rookmelder. Centraliste Hanny vertelt.

“Op een zaterdagavond in september kregen we een melding dat de rookmelder van mevrouw Beekman af was gegaan. Bij een rookmelder via het personenalarm wordt automatisch een spreekluisterverbinding gemaakt met de woning, maar mevrouw Beekman reageerde niet. Dus zocht ik volgens protocol telefonisch contact met haar, maar ook daarop geen reactie.”

Niets gehoord
“Ik bleef wel luisteren of ik iets in de woning kon horen. Ondertussen belde ik de dichtstbijzijnde contactpersoon op. Dat was de derde op de lijst, de buurman van mevrouw Beekman. Ik belde zijn mobiele nummer en gelukkig antwoordde hij meteen. Hij was zelf thuis en bood direct aan te gaan kijken.”

Niet thuis
“Met zijn telefoon in de hand liep de buurman naar het naastgelegen huis. Daar zag hij dat de woonkamer vol rook stond. Hij vertelde ook dat de auto van mevrouw Beekman weg was, dus waarschijnlijk was ze zelf niet thuis.”

Smeulende wasdroger
“Bij zichtbare rook bellen we direct de brandweer. Omdat mevrouw waarschijnlijk niet thuis was, adviseerde ik de buurman om niet zelf naar binnen te gaan, ook al had hij wel een sleutel. De brandweer arriveerde binnen enkele minuten en is het huis binnen gegaan. Toen bleek dat de wasdroger, die in de bijkeuken stond, was gaan smeulen. Gelukkig kon het vuur snel worden gedoofd.”

Geschrokken
“Intussen had de buurman mevrouw Beekman op haar mobiel gebeld. Ze kwam hevig geschrokken aangesneld en werd door haar buurman opgevangen.”

Vreselijk mis
Onze Centraliste Hanny beleefde dit alles via de spreekverbinding met het alarmkastje in de woning. Toen ze hoorde dat de brandweer in huis was, kon ze met gerust hart de melding afsluiten. “Ondanks dat we dagelijks met ernstige situaties te maken hebben, maakt een brandmelding altijd veel indruk op mij”, vertelt Hanny. “Mevrouw was dan wel niet thuis, maar stel je voor dat ze geen rookmelder op haar personenalarm had gehad? Dan was als dit beginnende brandje uitgelopen op een woningbrand en dan was uiteindelijk ook de buurman in gevaar gekomen.”

Levensreddend
Hanny is blij dat aan dit verhaal een goed einde is gekomen. “Rookmelders redden levens. Ik raadt ze dan ook iedereen aan. De combinatie met personenalarm is helemaal ideaal, omdat een alarm dan altijd wordt opgemerkt. Personenalarm en rookmelders vormen gewoon een ijzersterke combinatie.”

Bestel hier