Deurveiligheid: tips en weetjes

25 juni 2018

Deurveiligheid: tips en weetjes

Inbrekers zijn het hele jaar actief. Ze storen zich niet aan de klok en ook niet aan goede manieren. Het enige waar ze zich door laten afleiden, is publiek. Maar ook daar hebben ze iets op gevonden. Want zeker nu de dagen lang zijn, komen inbrekers soms gewoon midden op de dag. Via de voordeur. Terwijl u thuis bent. Misschien bent u zelfs wel degene die de deur voor ze open doet.

Babbeltruc
De bel gaat. Wat doet u? Staat er een onbekende aan de deur, dan kan het geen kwaad om extra alert te zijn. Iemand in uniform is niet per definitie te vertrouwen. Medewerkers van een bedrijf die zonder afspraak iets in uw huis willen repareren of controleren, kunt u gerust weigeren. Is er wel vooraf een afspraak met u gemaakt? Vraag dan toch altijd om legitimatie. En is het een collectant? Sluit dan de deur als u uw portemonnee gaat pakken en laat de collectant buiten wachten. Iemand met goede bedoelingen heeft hier zeker begrip voor.

Kierstandhouder
Om te voorkomen dat ongewenste bezoekers binnen komen, kunt u een kierstandhouder gebruiken. Deze bestaat uit een beugel en een hendel die op de deur en deurpost worden bevestigd. Wanneer u de beugel over de hendel klapt, kan de deur slechts op een kier worden geopend. U kunt dus zien wie er voor uw deur staat zonder dat deze persoon ongevraagd kan binnendringen.

Uw geheime wapen: personenalarm 
Wanneer u alleen thuis bent, bent u extra kwetsbaar bij een (poging tot) babbeltruc. Draag dus altijd uw alarmzender en houd de alarmknop in uw hand als u de deur voor iemand open doet. Zo kunt u direct op de knop drukken als het niet pluis is. De telefonist kan meeluisteren via uw personenalarm. Mocht de situatie een verkeerde wending nemen, dan wordt direct 112 gebeld.

Gebruik uw personenalarm dus altijd wanneer u zich thuis onveilig voelt. Zo staat u er nooit alleen voor.

Flipperen
Niet alle criminelen bellen netjes aan. Het komt nog altijd voor dat inbrekers zichzelf toegang verschaffen tot uw woning. Soms kan dat door met een simpel plastic stripje de voordeur van buitenaf te openen. In dit filmpje ziet u hoe snel en eenvoudig dat soms is.

https://www.youtube.com/watch?v=Cw7OBbvFNNg

U kunt flipperen tegengaan door uw voordeur niet alleen in het slot te trekken, maar ook met de sleutel op slot te draaien.

Met degelijk hang- en sluitwerk is uw huis beveiligd tegen ‘flipperen’. Daarnaast zijn er eenvoudige voordeurbeveiligers te koop die het vrijwel onmogelijk maken om de deur op deze manier van buitenaf te openen. Deze kunnen eenvoudig op het kozijn worden geschroefd.

Let ook op uw achterdeur
Nog een laatste tip om optimaal veilig te zijn in uw eigen huis: doe de achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Zo voorkomt u dat er iemand via de achterdeur uw huis binnen komt terwijl u bij de voordeur staat te praten.