Een sleutelkluisje: goed idee of niet?

7 juli 2019

Sleutelkluisjes zijn regelmatig in het nieuws. Meestal omdat mensen met kwade bedoelingen er misbruik van hebben gemaakt. Logisch dat u zich afvraagt of een sleutelkluisje wel veilig is.

Met een sleutelkluisje bij de deur kunt u iemand veilig toegang verschaffen tot uw woning, zonder dat u zelf naar de deur hoeft. U hangt een huissleutel in de kluis en sluit deze af. Vervolgens kan het kluisje door middel van een speciale code worden geopend.

Keurmerk
Er zijn veel verschillende soorten sleutelkluisjes op de markt. Voor ongeveer €50 heeft u er al een in uw bezit. Helaas zijn ze niet allemaal veilig. Om zeker te weten dat u een veilig kluisje heeft dat niet door onbevoegden kan worden geopend, kiest u voor een sleutelkluisje met politiekeurmerk. Deze zijn wel een stuk duurder; circa €170.

Heeft u een sleutelkluis nodig?
Het antwoord is: nee, niet altijd. Wanneer uw contactpersonen goede bekenden van u zijn, kunt u hen gewoon een huissleutel geven. De praktijk wijst uit dat u met drie contactpersonen vrijwel altijd iemand te pakken krijgt die snel bij u kan zijn.

Anders wordt het wanneer u de hulp inroept van een thuiszorgorganisatie. Dan is het gebruik van een sleutelkluisje vaak een vereiste.

Contactpersoon
Het is belangrijk om te bedenken dat een medewerker van de thuiszorg tijd nodig heeft om naar u toe te komen. De streeftijd is binnen 30 minuten maar het kan ook korter of langer zijn. Als uw situatie levensbedreigend is, bijvoorbeeld door een hartaanval, dan belt de zorgcentrale 112. Bij aankomst forceren zij uw voordeur om de hulpverlening zo snel mogelijk te starten. In zo’n geval is het fijner dat er een bekende met huissleutel aanwezig is om de hulpdiensten binnen te laten.

Combinatie
Een combinatie is natuurlijk ook mogelijk: buren, bekenden of familie in de buurt én thuiszorg. Wanneer u niet zelf in staat bent de thuiszorgmedewerker binnen te laten, kunnen zij altijd wel bij één van de buren terecht. U kunt er ook voor kiezen de sleutelkluis op een onopvallende plek te hangen. Maar maak het niet te ingewikkeld. Wanneer u alarm slaat en er zijn ernstige zorgen over uw situatie, zal de hulpverlener desnoods uw voordeur forceren. De kosten van herstel komen voor uw rekening. Dat is niet erg als daarmee uw leven gered wordt, maar wel zuur als er eigenlijk niets aan de hand is.

Stoute schoenen
Veel mensen vinden het best spannend om hun buren te vragen als contactpersoon. Toch horen wij vaak dat het ontzettend goed heeft uitgepakt. Ga uzelf maar na: zou u bereid zijn uw buren te helpen als ze in nood zijn? De ervaring leert dat veruit de meeste mensen de rol van contactpersoon graag op zich nemen. Dat geeft een veilig gevoel.