Eenzaamheid: dit kunt u er zelf aan doen

22 mei 2020

 

Zo veel mogelijk thuis blijven, dat is het advies nu het coronavirus rondwaart. We doen het voor onze eigen gezondheid en die van de mensen om ons heen. Maar dat neemt niet weg dat het af en toe moeilijk is. Zeker als uw sociale contacten toch al beperkt waren, ligt eenzaamheid op de loer. Met deze vier tips blijft u in contact met de wereld.

 1. Spreek het uit
  Het is niet makkelijk om toe te geven dat u zich eenzaam voelt. Toch kan het helpen om mensen in uw omgeving te laten weten dat u dit soort gevoelens hebt. Dat hoeft niet met de letterlijke woorden ‘ik ben zo eenzaam’. Daar weet niet iedereen raad mee. Zeg bijvoorbeeld: “Ik vind het zo fijn dat ik je spreek, want ik heb mijn eigen stem vandaag nog niet gehoord.” Zo weet de ander wat hij of zij voor u kan doen, namelijk: af en toe een praatje maken. Mensen zijn over het algemeen graag bereid om een ander te helpen, als ze maar weten hoe.
 1. Laat je zien
  Sociale contacten kunnen ook op twee meter afstand plaatsvinden. Soms is het al genoeg als iemand zwaait. Zorg daarom dat u zichtbaar bent voor uw omgeving. Open de gordijnen en ga eens een poosje bij het raam zitten. Of bij mooi weer op een stoel voor het huis. Zwaai als iemand uw kant op kijkt. Zet iets gezelligs voor het raam dat de aandacht trekt. In veel wijken wordt tijdens de coronacrisis ‘berenjacht’ gedaan. Buurtbewoners zetten een beer voor het raam, zodat gezinnen met kinderen tijdens een blokje om de beren kunnen zoeken. U kunt vast iets leuks verzinnen
 1. Neem initiatief
  In plaats van wachten tot u gebeld wordt, kunt u natuurlijk ook zelf het initiatief nemen. Veel mensen missen op dit moment hun sociale contacten. Met uw telefoontje kunt u dus zowel uw eigen eenzaamheid verminderen als die van de ander. Dat geeft een fijn gevoel. Twijfel niet of mensen wel op u zitten te wachten. Toon oprecht interesse in de ander en laat weten dat u het fijn vindt om met iemand te spreken.
 1. Bel met beeld
  Bellen is fijn, maar elkaar zien is natuurlijk nog fijner. Bijvoorbeeld via beeldbellen. Op smartphone of tablet zijn hier allerlei (gratis) manieren voor. Maakt u er nog geen gebruik van? Dan is dit misschien een goed moment om uw bezwaren opzij te zetten, en het beeldbellen een kans te geven. Uw (klein)kinderen of buren zullen het u graag uitleggen. En al kan beeldbellen persoonlijk contact niet vervangen, het is toch een erg leuk en veilig alternatief.