Gebruikt u medicijnen? Pas op dat u niet valt!

21 maart 2017

Jaarlijks belanden zo’n 97.400 65-plussers op de spoedeisende hulp door een valpartij, zo blijkt uit cijfers van Veiligheid.nl. De stijging is vooral zichtbaar bij thuiswonenden ouderen vanaf 70 jaar. In acht op de tien gevallen blijkt dat er al sprake was van een verhoogd valrisico, bijvoorbeeld door medicijngebruik. Met de juiste maatregelen kan het risico op vallen worden verkleind.

Slaapmedicatie
Veel ouderen hebben last van slapeloosheid. Mede daardoor is het gebruik van slaapmedicatie onder ouderen hoog, soms met ernstige gevolgen. Slaappillen maken je suf en wankel op de benen. Wie na het nemen van een slaaptablet ’s nachts uit bed moet, loopt een verhoogd risico te vallen. Bij veruit de meeste ziekenhuisopnames onder ouderen na een valpartij, is slaapmedicatie de boosdoener.

Zo min mogelijk
Deskundigen dringen erop aan het gebruik van slaapmedicatie zo veel mogelijk te beperken. Zij verwijzen naar een onderzoek in Canada waar het slikken van slaappillen met éénderde afnam na betere voorlichting aan de patiënt. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) erkent het probleem en heeft haar richtlijnen aangescherpt. Huisartsen zouden de slaappillen alleen moeten uitschrijven bij hoge nood, en dan voor een beperkte periode.

Bloeddrukverlagers

Een ander medicijn dat het risico op vallen verhoogt, zijn bloeddrukverlagers. Deze worden voorgeschreven om het risico op een herseninfarct of hersenbloeding voorkomen. Een veelvoorkomende bijwerking is duizeligheid. Het gebruik van bloeddrukverlagers verhoogt daarmee het risico op vallen.

Voorzorgsmaatregelen
Wat u ook gebruikt, geen enkel medicijn is zonder risico. Daarom is het raadzaam om extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Gebruikt u medicijnen, wees dan extra alert op een veilige woonomgeving:

Ruim alles op waar u over kunt struikelen
Breng extra steunpunten aan op bijvoorbeeld de overloop en bij het toilet
Draag altijd uw alarmzender, dus ook ’s nachts!
Maak direct alarm als u gevallen bent

Een valpartij is vervelend, maar de gevolgen zijn vaak nóg ernstiger als het lang duurt voor u geholpen wordt. Schakel daarom altijd uw personenalarm in, al is het midden in de nacht. Wij zijn er ten slotte om u te helpen: 24 uur per dag, 7 dagen in de week.