Genieten van de winter

30 november 2019

Hollandse winter, we zitten er middenin. Naast mooie plaatjes levert dat helaas ook vaak wat winterse ongemakken op. Zoals kou, nattigheid en gladheid. Toch is het niet nodig om van november tot maart binnen te blijven. Met wat extra voorzorgsmaatregelen kunt u gerust naar buiten voor een frisse neus. Wij zetten een paar tips voor u op een rij.

Laagjes kleding
Kou is op winterse dagen een serieuze spelbreker. Gelukkig kunt u zich er goed op kleden. Niet door één warme trui of jas aan te trekken, maar door verschillende laagjes kleding over elkaar te dragen. Bijvoorbeeld lang ondergoed of een maillot onder uw broek. Ook een pyjama als onderlaag werkt prima. De lucht tussen de verschillende laagjes kleding heeft een isolerende werking, waardoor de warmte dicht bij uw huid blijft.

Hoofddeksel
Een tiende van onze lichaamswarmte verdwijnt via ons hoofd. Draag daarom een muts, pet of hoed als u naar buiten gaat.

Beweging
Door te bewegen, produceert uw lichaam zelf warmte. Probeer dus zo actief mogelijk te zijn als u buiten bent. Wandel of fiets in plaats van stil te zitten op een bankje. Combineer een praatje met de buurvrouw met een blokje om. Durft u niet te fietsen uit angst om te vallen? Zet dan het zadel van uw fiets omlaag, zodat u met beide benen aan de grond kunt. Maar let wel goed op de omstandigheden. Is het werkelijk glad, dan kunt u de fiets wellicht beter even laten staan.

Anti-slip
Gladheid vormt een serieus risico in de winter. Een glijpartij kan immers vervelende gevolgen hebben. Er zijn verschillende producten in de handel die u meer grip geven. Zoals ‘anti-slip-overschoenen’: elastische sloffen die u over uw gewone schoenen draagt. Of rubberen anti-slip zolen die u om uw schoenen schuift. Voor kleine stukjes, zoals op en neer naar de brievenbus, kunt u ook een paar dikke sokken over uw schoenen dragen. Dat geeft nét even wat meer grip op een gladde ondergrond.

Alarmzender en hulp
Buiten zijn maakt vrolijk. Maar zorg wel dat u goed voorbereid op pad gaat. Door bovenstaande tips ter harte te nemen, én door te zorgen dat u kunt rekenen op hulp.

Thuis en in de tuin houdt u uw personenalarm om. Loop een route waar voldoende mensen komen, zodat u verzekerd bent van hulp als dat nodig is.

Als u verder gaat, zorg dat iemand weet wat uw plannen zijn, zodat u gemist wordt als u na enige tijd niet terug bent

De winter hoeft niet aan u voorbij gaan, maar zorg wel dat u veilig bent!