Herfst: laat u niet verrassen door gladheid!

6 november 2018

Na een zomer die eindeloos leek te duren heeft de herfst uiteindelijk toch zijn intrede gedaan. De dagen worden korter en de temperaturen dalen geleidelijk naar winterse waarden. Daarmee is de gladste tijd van het jaar aangebroken. 

Wees alert 
Gladheid verhoogt het risico op vallen, iets wat u uiteraard probeert te vermijden. Wanneer u alert bent in de volgende situaties, loopt u een stuk minder risico:

1. Bladeren op de stoep
Op sommige plekken blijven herfstbladeren lang liggen. Zeker als het geregend heeft, vormen ze uiteindelijk een spekgladde laag waarover u makkelijk kunt uitglijden. Zorg dus dat de stoep zo veel mogelijk vrij blijft van bladeren. En mochten ze er toch liggen, loop er dan niet overheen.

2. Natte schoenen op tegels en laminaat
Wanneer u op een regenachtige dag van buiten komt, zijn uw schoenzolen vochtig. Loopt u met die natte zolen over uw tegels of laminaat, dan kan dat onverwacht glad zijn. Met een goede droogloopmat maakt u dit probleem al een stuk kleiner.

3. Badkamervloer
De badkamer is een ruimte waar u makkelijk kunt uitglijden. Dat heeft met de combinatie van water en een gladde tegelvloer te maken, maar ook met de warmte van de douche. Zorg daarom dat er voldoende mogelijkheden zijn om u ergens aan vast te houden. En neem uw tijd. Na een warme douche kan een snelle beweging al duizelig maken.

4. Opvriezen stoep en tuinpad
De kans op nachtvorst is niet zo groot, maar ook als het niet voorspeld is kan het op een beschutte plek verraderlijk glad zijn. Niet alleen ’s morgens vroeg maar ook nog in de loop van de ochtend. Wees dus alert op dit soort situaties. Draag schoenen met goede profielzolen en gebruik eventueel een wandelstok.

Draag uw alarmzender!
Wij hopen uiteraard dat u niet zult vallen. Maar mocht het toch gebeuren, zorg dan dat u uw personenalarm bij de hand heeft. Ook als u de tuin in gaat. Hoe sneller u kunt alarmeren, des te sneller is hulp onderweg. Daarmee beperkt u de gevolgen van een val en voorkomt u veel leed voor uzelf en uw dierbaren.