Het gouden uur: elke minuut telt!

1 maart 2018

De één denkt bij het gouden uur aan iets magisch: het eerste of laatste uurtje daglicht van de dag. Waarbij de zonnestralen de langste weg afleggen en daardoor rood kleuren. In de hulpverlening staat ‘het gouden uur’ echter voor iets heel anders, namelijk: het eerste uur na een ongeval, waarin hulp aan het slachtoffer het verschil maakt tussen leven en dood.

In het eerste uur na een ongeval loopt een slachtoffer het meeste risico op ernstige gezondheidsschade of zelfs overlijden. Tegelijkertijd is in dat uur ook de kans op een succesvolle behandeling het grootst.

In en om het huis
Snelheid is dus geboden in het gouden uur. Hoe sneller u de juiste medische hulp ontvangt, des te groter de kans op herstel. De meeste ongelukken waarvoor hulp van een arts nodig is, gebeuren echter thuis. Zoals een valpartij met ernstig letsel, maar ook acute medische noodgevallen zoals een hersenbloeding of hartinfarct. Aandoeningen waarvan de gevolgen wellicht meevallen, mits u snel de juiste hulp ontvangt.

Personenalarm
Tijd is dus belangrijk. Om geen kostbare minuten verloren te laten gaan, moet u direct kunnen alarmeren. Altijd en overal, liefst zo eenvoudig mogelijk. Zoals met uw personenalarm.

Dankzij uw personenalarm beschikt u over een altijd te bedienen hulplijn. Alarmeren is een kwestie van één druk op de knop. Wij adviseren u uw alarmzender altijd bij u te dragen. Zo kunt u in geval van nood direct alarmeren. Zelfs onder de douche, want de zender is waterbestendig.

Twijfelt u of het een noodgeval is? Druk dan toch op de knop. De centralist staat u graag te woord. Beter te vaak gedrukt dan een keer ten onrechte gemist.

In 2016 brachten 118.000 65-plussers een bezoek aan de spoedeisende hulp na een valongeval. Oftewel: elke vijf minuten één. In 82% (96.200) van deze gevallen was er sprake van een ongeluk in of om het huis.