“Hij zou me een verhaaltje voorlezen”

14 juli 2017

Op de alarmcentrale maken we het regelmatig mee dat kinderen op de alarmknop hebben gedrukt. Vaak gebeurt het als ze bij opa of oma op schoot zitten en per ongeluk de knop aanraken. Soms is het uit nieuwsgierigheid, omdat de aantrekkingskracht van die rode knop nu eenmaal groot is. Heel soms doen ze het bewust, in een situatie waarvoor het alarm bedoeld is. Die gevallen blijven je altijd bij.

Het was een zaterdag in maart, vroeg in de avond. De zesjarige Jasmijn logeerde bij haar opa Cees (71) in Bunnik. Ze was vlak na het avondeten door haar ouders gebracht: in pyjama, de tandjes al gepoetst. Opa Cees hoefde haar alleen maar naar bed te brengen.

De ouders van Jasmijn waren net weg. Opa Cees en Jasmijn zaten samen op de bank om een boekje te lezen toen opa onwel werd. Niet veel later maakte de kleine meid alarm.

Opa slaapt
“Ik kreeg een melding via het personenalarm van Cees en vroeg wat er aan de hand was. Toen hoorde ik de stem van een jong meisje”, vertelt centralist Iris. “Ze vertelde dat opa in slaap was gevallen en niet meer wakker werd. En dat vond ze niet leuk, want hij zou haar een verhaaltje voorlezen.”

Iris voelde meteen aan dat dit geen spelletje was. “Ik vroeg het meisje naar haar naam en vertelde dat ik iemand ging waarschuwen die opa wakker kon maken. Ik vroeg Jasmijn om bij opa te blijven zitten en ervoor te zorgen dat hij rustig kon slapen. Gelukkig bleef ze heel kalm.”

Ambulance
De eerste contactpersoon van Cees was – toevallig – de moeder van Jasmijn. “Ze schrok toen ik haar zei wat er aan de hand was”, vertelt Iris. “Gelukkig waren ze nog niet ver weg. Ze konden binnen tien minuten terug zijn. Intussen had ik ook de ambulance gewaarschuwd. Met Jasmijn sprak ik af dat ze de deur open zou maken als er een ‘grote gele ziekenauto’ voor de deur stond.”

‘Opa’s ketting’
Terwijl de ambulance onderweg was, maakte Iris een praatje met Jasmijn. “Ze vertelde dat ze eigenlijk nooit aan ‘opa’s ketting’ mocht komen. Ik heb haar gezegd dat het toch heel goed was dat ze het nu wél had gedaan. “Jouw opa heeft hulp nodig en daar is de knop voor.”

Even bijkomen
Gelukkig was de ambulance snel ter plaatse. Iris hoorde hoe Jasmijn de ambulancebroeders binnen liet en dat vrijwel meteen ook haar ouders arriveerden. “Toen ik zeker wist dat iemand zich over zowel opa als Jasmijn bekommerde, heb ik de verbinding verbroken. Daarna heb ik mijn systeem op pauze gezet en ben even een glas water gaan drinken. Dit soort gebeurtenissen gaat je niet in de koude kleren zitten.”

Kleine heldin
“De ouders van Jasmijn hebben na afloop contact gezocht om me te bedanken voor mijn hulp. Dat was heel fijn. Zo weet ik nu dat Cees een hersenbloeding heeft gehad. Dankzij het kordate optreden van zijn kleindochter, kreeg hij snel de juiste hulp en is hij goed hersteld. Maar de held van dit verhaal is natuurlijk Jasmijn. Geweldig dat zo’n jong meisje intuïtief wist wat ze moest doen.”