Hoe overleef ik een woningbrand?

3 november 2017

De kans dat er bij u thuis brand uitbreekt, is groter dan u denkt. Volgens de meest recente cijfers van het CBS (2013) ligt het aantal woningbranden op zo’n dertien per dag. In 2016 kwamen in Nederland 38 mensen om het leven als gevolg van een woningbrand, onder wie 22 zestig plussers. 

De vluchttijd – de tijd die iemand heeft om zichzelf en eventuele huisgenoten in veiligheid te brengen – is beperkt. Na het ontstaan van de brand heeft u slechts enkele minuten om het huis te verlaten. In die tijd vult de ruimte zich met giftige rook, onder meer door het gebruik van brandbare materialen in zitmeubels en bedden. De meeste slachtoffers van woningbrand overlijden door het inademen van giftige rook, niet door het vuur zelf.

Daarom: bereid u goed voor op een eventuele woningbrand.

Sluit binnendeuren
Een simpele manier om uw overlevingskansen te vergroten, is het sluiten van de binnendeuren. Zo voorkomt u dat giftige rook zich snel door de woning verspreidt. Door voor u gaat slapen alle binnendeuren te sluiten, kunt u kostbare minuten winnen. Tijd die u bij nood de kans geeft om veilig te vluchten of gered te worden.

Rookmelders 
Meer dan de helft van alle woningbranden ontstaat tussen 22 uur ’s avonds en 6 uur ’s ochtends. Veel mensen worden dus in hun slaap door brand overvallen. Wist u dat u tijdens uw slaap niets ruikt? Het meest krachtige signaal dat ’s nachts tot u doordringt, is geluid. Rookmelders zijn daarom ontzettend belangrijk.

Wordt u wakker van de rookmelder?
Rookmelders maken een heel doordringend geluid. Toch wordt niet iedereen er wakker van. Door bijvoorbeeld ouderdom of na het drinken van alcohol kan het gebeuren dat u het geluid wel hoort, maar niet juist interpreteert. Dat kan gevaarlijk zijn. Gelukkig is dit te ondervangen.

Als uw rookmelders gekoppeld zijn aan uw personenalarm, zal ook het alarmkastje helpen u wakker te maken. Bovendien wordt de meldcentrale gewaarschuwd. Als u niet reageert op de oproep via het alarmkastje, zal de centralist u bellen. Bij geen gehoor wordt uw contactpersoon gewaarschuwd. Kijk hier hoe dit in zijn werk gaat.

Vluchten of op hulp wachten?
Hoe u handelt bij brand in huis is afhankelijk van de situatie en van uw gezondheid. Een brand die groter is dan een voetbal, kunt u niet zelf blussen. In dat geval zijn er twee opties.

Vluchten is mogelijk wanneer u voldoende mobiel bent en niet door de dikke rook hoeft. Belangrijk is om vooraf met eventuele huisgenoten een veilige vluchtroute te bepalen. Bij het verlaten van de woning blijft u laag bij de grond. Lukt dit niet? Sluit dan de binnendeur, blijf laag en maak aan de brandweer duidelijk waar u bent. Gebruik hiervoor uw personenalarm.

Bron: www.verkleindekansopbrand.nl en www.brandveiliger.nl