Hond redt baasje na val in tuin

16 juli 2017

Mevrouw Van de Langenberg (83) is een vlotte dame met een drukke agenda. Samen met haar man woont ze bij haar dochter op de boerderij in het Brabantse Liempde. Ondanks het feit dat er altijd iemand in de buurt is, werd een valpartij in de tuin haar onlangs bijna fataal. Dankzij haar hond Bruno kan ze het nog navertellen.

Ondanks haar vitale geest kampt mevrouw Van de Langenberg met wat gezondheidsprobleempjes. Met veel creativiteit weet ze hier haar weg in te vinden. Zo gebruikt ze haar rollator als hulpmiddel bij het tuinieren en nemen haar dochter en kleinkinderen af en toe wat klusjes uit handen.

Bruno
Hond Bruno is al 10 jaar bij mevrouw in huis. De grote bruine kruising houdt het echtpaar Van de Langenberg gezelschap en slaat aan zodra er vreemden aan de deur komen. Wanneer mevrouw een wandelingetje maakt, wacht hij bij de brievenbus aan de straat tot ze weer terug is.

Nog even snel 
Op die bewuste dag in januari was het koud en nat. Mevrouw kwam thuis van een ochtend boodschappen doen met haar dochter. Voor ze een boterham ging eten, bracht ze nog even wat spullen naar het schuurtje in de tuin. En daar ging het mis. Door een windvlaag zwaaide de deur van het schuurtje open en mevrouw viel languit in de tuin. In de stromende regen.

Niet overeind
Door de val had mevrouw zich flink bezeerd. Er stroomde bloed uit een wond op haar voorhoofd en zelf opstaan ging niet. Met veel moeite lukte het rechtop te gaan zitten en om hulp te roepen. Maar de enige die dat hoorde, was Bruno.

Samen om hulp roepen
Bruno was in huis toen mevrouw viel, maar wist de achterdeur open te krijgen. Hoewel de hond normaal gesproken een hekel heeft aan water, week hij niet meer van haar zijde. Als mevrouw om hulp riep, blafte hij met haar mee. Hoe harder ze riep, des te harder ging hij blaffen. Tussendoor likte hij het bloed van haar gezicht.

Geblaf
Hoe lang mevrouw Van de Langenberg precies in de tuin gelegen heeft, is niet helemaal duidelijk. En wat er door haar hoofd ging toen ze daar lag, samen met Bruno, vergeet ze liefst snel. Uiteindelijk was haar schoonzoon degene die haar vond, gealarmeerd door het blaffen van Bruno. Net op tijd.

Flink geschrokken
Het resultaat van de valpartij: onderkoeling, zes hechtingen in het voorhoofd en een gebroken pols. De schrik zat er bij de hele familie goed in. Niet veel later werd daarom bij de familie Van de Langenberg een Personenalarm geïnstalleerd. Nu kan mevrouw op elk moment van de dag alarm slaan met slechts één druk op de knop.

Geruststelling
Mevrouw moest wel even wennen aan de alarmknop om haar pols;  wéér een hulpmiddel erbij. Maar nu geeft ze aan dat het toch wel een geruststelling is. Niet alleen voor haarzelf en haar man, maar ook voor het gezin van haar dochter. Want al wonen ze op slechts een paar meter afstand van elkaar, het valincident maakte duidelijk hoe snel een relatief klein ongelukje totaal verkeerd kan aflopen.

Mevrouw Van de Langenberg kan nog niet gemist worden.