Mijn missie: elke woning brandveilig maken

13 juli 2017

De kans dat u een woningbrand meemaakt is 1 op 65. Dat is best hoog. In bijna één derde van de gevallen zijn er senioren bij betrokken. Leo, installatiemonteur van personenalarmering, komt dagelijks bij mensen thuis om alarmsystemen en rookmelders te installeren. Hij grijpt elke kans aan om mensen te informeren over de risico’s van brand én de maatregelen die ze kunnen nemen.

Brand voorkomen 
“Iedereen kent de gevaren van brandende sigaretten en kaarsjes in huis. Maar wat veel mensen niet weten, is dat kortsluiting de meest voorkomende oorzaak is van woningbrand. Ik raad mensen daarom altijd aan elektrische apparatuur uit te zetten als ze van huis gaan. Dus geen was in de droger als u boodschap gaat doen, of als u slaapt. En bij naderend onweer: haal de stekkers van elektrische apparaten uit het stopcontact.”

Drie minuten
“Wat opvalt, is dat mensen vaak ontzettend veel spullen in huis hebben. Dat is heel nadelig voor de brandveiligheid van een woning. Want hoe meer spullen, des te sneller grijpt een brand om zich heen. Bovendien staan het in de weg als je je huis moet ontvluchten. Bij brand  heb je maar drie minuten om jezelf in veiligheid te brengen, dat is echt heel weinig. Ik vraag mensen altijd of ze hebben nagedacht over een vluchtroute. Het zou goed zijn om regelmatig te oefenen hoe je zo snel mogelijk je huis kunt verlaten.”

Veilig vluchten
“Een brand grijpt vaak snel om zich heen. Vaak hangt er al binnen een paar minuten een dikke, giftige rook die je de adem beneemt en waardoor je niks meer ziet. In zo’n geval is vluchten geen optie meer. Ga dan naar de ruimte met de minste rook, sluit de binnendeur en probeer iemand duidelijk te maken waar je bent.”

Personenalarm
“Veel van mijn klanten zijn minder goed ter been. Dat betekent dat ze extra risico lopen als er brand uitbreekt. Oudere menen merken brand vaak later op door verminderd gehoor en reukvermogen. Ook zijn ze minder goed in staat zichzelf in veiligheid te brengen. Voor deze groep is personenalarm in combinatie met rookmelders een goede oplossing. Als de rookmelder af gaat, krijgt de meldkamer dit signaal door. Ze nemen direct contact op met de bewoner, geven instructies en waarschuwen indien nodig de hulpdiensten.”

Juiste inzet van rookmelders
“Voor rookmelders is het heel belangrijk dat ze op de juiste plek hangen. Ik raad mensen aan rookmelders te plaatsen in elke ruimte waar ze doorheen moeten om het huis te ontvluchten. Daarnaast hoort minimaal in elke slaapkamer een rookmelder te hangen.

Batterijen vervangen
In de meeste huizen hangen rookmelders die op batterijen werken. Ruim voordat ze leeg raken, krijgen wij hiervan een melding. Wij informeren de klant zodat er ruim voldoende tijd om de batterijen te (laten) wisselen.”

Missie
“Door de jaren heen heb ik veel klanten geholpen hun woning brandveiliger te maken. Toch lees je af en toe in de krant over een woningbrand waarbij iemand is omgekomen. Dat grijpt me altijd erg aan. Ik kan alleen maar hopen dat ik, met mijn missie, ook wat ellende heb kunnen voorkomen. Dat is wat mij motiveert, want elke woningbrand is er één te veel.”

Kijk voor meer informatie op: http://verkleindekansopbrand.nl/