“Omdat mijn partner van mijn zorg afhankelijk is”

2 maart 2018

Riny Verhallen is 63 jaar. Samen met haar man Jos (71) woont ze in een mooie buitenwijk van Eindhoven. Ze leerden elkaar ruim vijftig jaar geleden op een personeelsavond van hun gezamenlijke werkgever. Inmiddels zijn ze 45 jaar getrouwd. Onlangs werd bij Jos de ziekte van Alzheimer geconstateerd.

“Jos was altijd mijn rots in de branding: groot, sterk en zorgzaam. Een fantastische vader. Met zijn twee rechter handen was hij altijd in de weer. Hij hield van gezelligheid en had graag mensen om zich heen. We hadden allebei een druk sociaal leven en ondernamen veel dingen buiten de deur. Vaak samen maar ook regelmatig apart van elkaar.”

Jammer genoeg is er veel veranderd in het leven van Riny en Jos. Door zijn ziekte leunt Jos steeds meer op zijn vrouw, vooral op het gebied van sociale contacten. “We gaan nog steeds graag de deur uit, maar nu meestal samen. Als we vrienden bezoeken, is dat anders dan voorheen. Jos kan gesprekken met meerdere mensen niet meer zo goed volgen. Daarom blijven we vaker met z’n tweeën.”

Samen zijn
Dankzij de hulp en liefdevolle zorgen van Riny kan Jos voorlopig thuis blijven wonen. “Ik vind het fijn om bij hem te zijn. We kijken samen televisie, lezen wat of doen klusjes in de tuin. Bij mooi weer wandelen we lekker door het bos en drinken we na afloop koffie op een terrasje. Dat zijn mooie dingen waar we beide heel erg van genieten. Maar onze relatie is natuurlijk wel erg veranderd. Als partners zijn we niet meer gelijkwaardig, en dat heeft me wel aan het denken gezet.”

Personenalarm
Riny realiseert zich dat ze in een bepaald opzicht een alleenstaande vrouw is. “Wat als mij iets overkomt? Stel dat ik ’s nachts onwel word, of onderuit ga in de badkamer. Jos zal niet weten hoe hij moet reageren. Misschien raakt hij wel in paniek.” Op aanraden van de kinderen heeft Riny daarom een Personenalarm genomen. Zo kan ze in noodsituaties met één druk op de knop iemand waarschuwen.

“Eerlijk gezegd vond ik het een afschuwelijk idee”, vertelt Riny. “Ik was bang dat ik me heel afhankelijk zou gaan voelen. Maar het was juist precies omgekeerd. Toen het alarm eenmaal was geïnstalleerd, voelde ik me enorm vrij. De monteur liet mij zelf een proefalarm maken. Zo voerde ik mijn eerste gesprek met een medewerker van de alarmcentrale. Heel geruststellend vond ik dat. Het is gewoon heerlijk dat je met zo’n simpele handeling direct iemand kunt bereiken. Ook ‘s nachts. Daardoor voel ik me weer veilig. Zo houd ik het langer vol om voor Jos te zorgen.”