Onze monteur maakte het verschil

7 maart 2018

Op de helpdesk horen we dagelijks persoonlijke verhalen van mensen. Dat motiveert ons om iedereen zo goed mogelijk te helpen, ook als dat soms wat extra inspanningen vraagt.

We werden gebeld door Noortje, die een personenalarm wilde aanvragen voor haar moeder (73). Er was één probleem: moeder zelf zag het niet zo zitten. Noortje had het onderwerp al verschillende keren aangekaart, maar zonder resultaat. Ze werd er wanhopig van. Niet omdat haar moeder constant aan de telefoon hing, maar juist omdat ze dat niet deed, en Noortje zich onbewust aldoor afvroeg of het nog wel goed ging met haar moeder.

Vitaal
De moeder van Noortje woont alleen en is erg ondernemend. Ze rijdt auto, doet vrijwilligerswerk en houdt een oogje in het zeil bij haar hoogbejaarde buren. Zelf is ze gelukkig nog heel vitaal. Op een hartkwaal na, waarvoor ze medicijnen gebruikt. Een paar maanden geleden was ze al een keer onwel geworden en in paniek geraakt. Deze week gebeurde dat weer.

Personenalarm
Nu was voor Noortje de maat vol. Ze vroeg ons om – op haar kosten – een personenalarm bij haar moeder te installeren. “Ik hoef echt niet precies te weten wat ze de hele dag doet, maar ik wil gewoon dat ze iemand kan bereiken als ze hulp nodig heeft. Ik moet er niet aan denken dat haar iets overkomt en ik daar pas dagen later achter kom.”

Zo gezegd zo gedaan. We maakten een afspraak op een dag dat Noortje bij haar moeder was. Onze monteur Ron kreeg de opdracht. Hij wist dat het onderwerp gevoelig lag.

“Een halfuurtje voor de afspraak heb ik mijn moeder verteld wie er zou komen”, vertelt Noortje. “Ik had een boze reactie verwacht, en die kreeg ik dus ook. Hoezo bepaalde ik voor haar dat ze een alarm nodig had? Ze was toch zeker aan niemand verantwoording schuldig? Dacht ik soms dat ze niet meer voor zichzelf kon zorgen? Toen Ron voor de deur stond, kalmeerde ze gelukkig een beetje.”

“Ron stelde zich voor en informeerde of mijn moeder bekend was met het principe van personenalarmering. Hij begon uit te leggen hoe het werkte, en gaf voorbeelden van situaties waarvoor je het alarm kunt gebruiken. Dat je het alarm ook kunt gebruiken als je je onveilig voelt, was duidelijk nieuw voor haar. Voor mij ook trouwens. Dat veranderde haar houding.”

“Een halfuurtje later stapte Ron weer in zijn auto. Zijn klus was geklaard. Wat was ik blij met hem die ochtend! Het personenalarm staat bij mijn moeder op het kastje in de hal. En wat ik nooit had durven dromen: ze draagt haar alarmzender nu dag en nacht. Ze geeft inmiddels toe dat het toch wel geruststellend is dat je altijd iemand kunt bereiken. Ik ben echt blij dat ik de gok heb genomen. En ik ben blij dat Ron degene was die het alarm kwam aansluiten. Hij voelde precies aan wat mijn moeders bezwaren waren.”