Personenalarm effectief wapen tegen babbeltrucs

21 maart 2016

Woonhuizen zijn steeds beter beveiligd. Dit dwingt criminelen tot een nieuwe werkwijze. Anno 2017 komen inbrekers daarom steeds vaker via de voordeur. Gewoon, door aan te bellen.

Een babbeltruc is niets anders dan aan smoes; mensen bellen bij u aan met een verzonnen verhaal in de hoop dat u hen binnen laat. Dat gaat zeer geraffineerd: de criminelen dragen bijvoorbeeld het uniform van de thuiszorg, tonen u een vals legitimatiebewijs of laten zelfs kinderen aanbellen. Ze vragen om hulp, willen even naar het toilet of komen ‘de meterstand opnemen’. Met uw goede bedoelingen loopt u het risico een crimineel in uw huis binnen te laten. En voor u het weet, gaan ze er met uw kostbare spullen vandoor. Of erger…

Personenalarm is geheim wapen
Ouderen zijn regelmatig het slachtoffer van zo’n ‘babbeltruc’. Reden voor de politie om een landelijke campagne te lanceren met als motto: Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen. Hierin geven ze praktische tips om een babbeltruc tijdig te herkennen. Wij voegen er nog een negende tip aan toe: gebruik uw personenalarm!

Nooit alleen thuis
Inbrekers hebben een hekel aan pottenkijkers. Daarom kiezen ze adressen uit waar de bewoner alleen thuis is. Maar dan hebben ze niet op uw personenalarm gerekend. Daarmee bent u nooit alleen. Met één druk op de knop maakt u verbinding met de alarmcentrale. Dat mag altijd, 24 uur per dag. Dus staat er iemand voor de deur die u niet kent of niet vertrouwt? Druk dan op de knop en leg de centralist uit wat er aan de hand is. Overleg met elkaar wat verstandig is: open doen of niet? Indien nodig belt de centrale 112 voor u.

Babbeltruc afschrikken
Besluit u de deur open te doen? De centralist luistert met u mee en handelt als dat nodig is. Zorg dat uw alarmzender duidelijk zichtbaar is voor degene die aanbelt en geef aan dat u alarm heeft gemaakt. Dit schrikt mensen met kwade bedoelingen af. Natuurlijk kunt u ook besluiten de deur dicht te laten. Als u de situatie niet vertrouwt, is dat een verstandige optie. Onze centralist helpt u graag een goede afweging te maken. Zo staat u er nooit alleen voor.

Acht tips van de politie:

  1. Kijk eerst wie er aanbelt. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
  2. Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
  3. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.
  4. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.
  5. Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  6. Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.
  7. Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.
  8. Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.

Bron: Campagneflyer ‘Wat doet u als een onbekende bij u thuis aanbelt?’

Klik hier voor meer informatie over de campagne van de politie.