Personenalarm verhoogt uw veiligheid óók bij inbraak en woningoverval

14 juli 2017

Woensdag 5 april 2017
Echtpaar (72 en 73) in slaapkamer verrast door overvallers

Woensdag 7 juni 2017
Bewoner bedreigd met vuurwapen tijdens overval huis Noordwijk

Vrijdag 23 juni 2017
Bejaarde man gewond geraakt bij woningoverval, daders spoorloos

Vrijdag 7 juli 2017
Vier mannen aangehouden in Grave voor woningoverval in Schijndel

Misdaad en zomer

Personenalarm verhoogt uw veiligheid ook bij inbraak en woningoverval

Bij een woningoverval staat u oog in oog met een indringer. In feite is het een inbraak terwijl u gewoon thuis bent. Gelukkig kunt u zelf een aantal maatregelen nemen om een woningoverval te voorkomen. Eén daarvan is uw personenalarm.

Traumatisch
De confrontatie met de indringer maakt een woningoverval tot een zeer beangstigende ervaring. Het aantreffen van een vreemde in uw huis is natuurlijk al bedreigend op zich. Maar vaak wordt er ook geweld gebruikt, of op zijn minst daarmee gedreigd. Overvallen vinden zowel overdag als ’s avonds plaats. In veel gevallen zijn ouderen het slachtoffer.

Weerbaar
Uw personenalarm is bedoeld om uw veiligheid te vergroten. Ook bij een inbraak of overval op uw woning, kunt u dus op de noodknop drukken. De centralist brengt direct een spreek-luisterverbinding tot stand en informeert naar de reden waarom u alarm heeft gemaakt. Als u niet kunt of durft te antwoorden, luistert de centralist mee met wat er in uw huis gebeurt. Er wordt altijd iemand gewaarschuwd. Afhankelijk van wat de centralist hoort zijn dat contactpersonen en/of hulpdiensten. Dit wordt ook altijd via de verbinding aan u gemeld.

Zo werkt het
Op deze video ziet u hoe personenalarmering uw huis beveiligt tegen ongewenste bezoekers. https://youtu.be/rAoV4pnlpKY

4 voordelen van een personenalarm

  1. Het schrikt af: De stem van de centralist is duidelijk hoorbaar voor iedereen in huis, dus ook voor de indringer. Als duidelijk wordt dat hulp onderweg is, maakt de overvaller zich over het algemeen snel uit de voeten.
  2. De schade blijft beperkt: Al begrijpt een indringer dat de stem uit een kastje komt, hij of zij voelt zich toch op de hielen gezeten. Hij of zij zal zichzelf niet de tijd gunnen uw huis uitgebreid te doorzoeken.
  3. Identificeren van de dader: Contacten via de spreek-luisterverbinding worden altijd opgenomen. Met uw toestemming worden de opnames overgedragen aan de politie, zodat ze kunnen worden gebruikt bij het identificeren (en dus veroordelen) van de dader.
  4. U bent niet alleen: De verbinding met de meldcentrale blijft open tot hulp gearriveerd is. De centralist kan u informeren, adviseren en geruststellen. Zo bent u in deze angstige ogenblikken nooit echt alleen.

Beter voorkomen
Elke woningoverval is er uiteraard één te veel. Met deze tips maakt u de kans om overvallen te worden zo klein mogelijk:

  • Doe nooit zomaar de voordeur open. Kijk eerst door het raam of de deurspion om te zien wie er voor uw deur staat;
  • Vraag naar de naam van de persoon die heeft aangebeld en informeer wat deze komt doen. Vraag om een legitimatie;
  • Vertrouwt u het niet? Sluit de deur en bel de politie via 0900-8844. Voelt u zich bedreigd, bel dan direct 112. U kunt uiteraard ook uw alarmknop indrukken.

Bron: https://www.vraaghetdepolitie.nl