Rookmelder + personenalarmering

6 maart 2018

Meer aandacht voor een onbekend duo

In augustus van dit jaar overleed de 86-jarige heer Bekker aan de gevolgen van een brand in zijn woning. De brand werd ontdekt door een medewerker van de thuiszorg die meneer dagelijks bezocht.

Met hulp
De heer Bekker woonde zelfstandig in een vrijstaand huis in het buitengebied. Vanwege zijn hoge leeftijd en enkele gezondheidsproblemen kreeg meneer de laatste jaren wel wat hulp. Ook maakte hij gebruik van Personenalarmering.

Nooit voor niets
De heer Bekker gebruikte zijn personenalarm regelmatig. Meerdere keren werd dochter Sonja – als eerste contactpersoon –’s nachts uit bed gebeld omdat er iets met haar vader was. “Dan was hij gevallen en lag hij naast zijn bed,” vertelt ze. “Hij drukte nooit voor niets op de knop.”

Zelfstandig
Je kunt je afvragen of meneer nog wel in staat was zelfstandig te wonen. Los van de vraag óf er een alternatief voorhanden was, was er de wens van meneer Bekker. Hij was erg gehecht aan zijn vertrouwde omgeving en wilde niet verhuizen.

Brandend aangetroffen
Die avond in augustus ging er iets vreselijk mis. Wat er mis ging, is helaas niet duidelijk. Maar toen een medewerker van de thuiszorg bij het huis kwam, trof ze meneer brandend aan. Toegesnelde hulpdiensten – inclusief een traumahelikopter – konden helaas niet voorkomen dat meneer aan zijn verwondingen overleed.

Wat een afschuwelijke manier om te overlijden.
Wat afschuwelijk ook om zo je vader te verliezen. Of een patiënt aan te treffen. De gebeurtenissen van afgelopen zomer hebben op alle betrokkenen diepe indruk gemaakt.

Oorzaak onbekend
De woning raakte bij de brand zwaar beschadigd. Door de intensiteit kon de oorzaak achteraf niet meer worden vastgesteld. Daardoor blijft de familie met vragen zitten. Sonja: “Wat is er precies gebeurd die avond? En waarom heeft hij niet op zijn alarmknop gedrukt?”.

Rookmelders koppelen
Pas onlangs nam Sonja kennis van de mogelijkheid om Personenalarmering te koppelen met rookmelders. “Ontzettend jammer dat ik dat niet eerder wist”, geeft ze aan. “Al is het niet zeker dat mijn vader het dan wel had overleefd. Maar hoe eerder een brand ontdekt wordt, des te groter de kans. Wat wij hebben meegemaakt is zo afschuwelijk, dat wens je echt niemand toe.”

Maakt u zich wel eens zorgen over de brandveiligheid van uw huis, of dat van uw ouders? Neem contact op met onze helpdesk voor advies of kijk op onze website voor meer informatie op: https://www.csiservice.nl/producten/pakketten/rookmelder-die-hulp-zoekt