Slaapproblemen: oorzaken en oplossing

2 juli 2018

Slaapproblemen: oorzaken en oplossing

De kans op slaapproblemen neemt toe naarmate we ouder worden. Bijna de helft van alle 50-plussers lijdt aan chronische slaapproblemen. Dat is niet alleen vervelend maar ook slecht voor uw gezondheid. Wij leggen u graag uit hoe het zit en wat u eraan kunt doen.

Oorzaak
Naarmate we ouder worden, verandert ons slaappatroon. We worden gevoeliger voor omgevingsgeluid en andere verstoringen. Ook neemt de aanmaak van melatonine af; het hormoon dat ons dag-nacht ritme regelt. Hierdoor kunt u moeite hebben om in slaap te vallen.

De gevolgen van slaaptekort
Slaaptekort kan ervoor zorgen dat u somber, neerslachtig of gestrest raakt. Het wordt bovendien geassocieerd met hartfalen, hartritmestoornissen, hoge bloeddruk, beroerte, diabetes en overgewicht. Daarbij heeft slaapgebrek een aantoonbaar negatieve invloed op uw geheugen.

Slaapmedicatie is geen oplossing
De oplossing wordt vaak gezocht in slaapmedicatie, maar dat brengt veel risico’s met zich mee. Naast de kans op verslaving, bijwerkingen, gewenning en wisselwerking met andere medicijnen is de kans op ongelukken groot. Zo wordt bij veel nachtelijke valpartijen een relatie gelegd met het gebruik van slaapmedicatie.

Tips voor een betere nachtrust
Met een aantal simpele vuistregels kunt u slaapproblemen verminderen en de kwaliteit van uw slaap verbeteren. Dit komt zowel ten goede aan uw gezondheid als aan uw geheugen.

Tip 1: Temperatuur
Zorg voor een aangenaam klimaat in de slaapkamer. Te fris is over het algemeen beter dan te warm. Zorg bovendien voor goede ventilatie van uw slaapkamer, met name overdag.

Tip 2: Slaapcomfort
Zorg voor een goed bed en stem het matras en hoofdkussen af op uw lichaamsgewicht en slaaphouding. Draag prettig zittende nachtkleding, passend bij het seizoen.

Tip 3: Licht en donker
De aanmaak van melatonine start wanneer het donker wordt en eindigt zodra het licht wordt. Slapen in een lichte slaapkamer is daarom lastig. Zorg ervoor dat u uw slaapkamer goed kunt verduisteren, bijvoorbeeld met donkere gordijnen. Of gebruik een nachtmasker.

Tip 4: Televisie kijken of een boek lezen
Wie slecht slaapt kan ’s avonds even televisie kijken of een boek lezen ter ontspanning. Dat is beter dan een tablet of mobiele telefoon. Die stralen namelijk een soort licht uit dat de aanmaak van melatonine onderdrukt.

Tip 5: Vermijd cafeïne
Vermijd koffie, thee, chocolade, cola, ijsthee of energiedrankjes. Neem in plaats daarvan een andere (warme) drank. Kies iets wat u lekker vindt, zoals een kop warme melk. Niet omdat u er beter door slaapt maar omdat het u helpt ontspannen, wat uw nachtrust ten goede komt.

Slaap- en ontspanningsoefeningen
Slaapoefeningen helpen u sneller in slaap te vallen en beter door te slapen.

Oefening 1: sluit uw ogen en rol drie keer met uw oogballen. Door deze oefening komt er extra melatonine vrij.

Oefening 2: Ga ontspannen liggen en span telkens één spiergroep kort aan. Vervolgens ontspant u deze spiergroep weer. Begin bij uw voeten en ga zo langs alle spiergroepen van benen, armen, buik, rug en schouders. Zo neemt de spanning in uw lichaam af en komt er ontspanning (slaap) voor in de plaats.

Zoek hulp
Hebben deze tips niet het gewenste effect? Informeer dan eens naar de mogelijkheden van Slaaptherapie in uw omgeving. Veel oefentherapeuten bieden trainingen aan waarbij u leert makkelijker in slaap te vallen en beter door te slapen. De oorzaak van slecht slapen ligt vaak in het doen en laten overdag. Met wat persoonlijke tips en adviezen komt u de nachten een stuk beter door. Maar wat u ook doet, blijf niet te lang aanmodderen met uw slaapprobleem. Daarvoor is uw gezondheid veel te kostbaar!