Vakantie mantelzorger

30 juli 2019

Zomervakantie: terwijl de ene helft van Nederland geniet van een welverdiende vakantie zit de andere helft thuis te wachten op hun terugkeer. Zeker wanneer u afhankelijk bent van mantelzorg, kan de zomer een lastige periode zijn. Mevrouw Peeters kan daarover meepraten.

“Sinds vijf jaar woon ik alleen in dit huis. Mijn zoon en dochter wonen niet ver hier vandaan en komen regelmatig langs. Niet dagelijks hoor, maar wel minstens een keer per week. Ik heb er nooit zo bij stil gestaan hoe belangrijk dat voor me was. Ik vond het vooral gezellig om ze te zien.”

Tegelijk op vakantie
Afgelopen voorjaar kwam tijdens een verjaardag de vakantieplanning ter sprake. “Mijn kinderen bleken rond dezelfde tijd vakantie te hebben gepland. De één ging voor drie weken naar Italië en de ander vertrok voor een maand naar Canada om daar een rondreis te maken. Dat ze tegelijk weg gingen, was eigenlijk nog nooit eerder gebeurd. Meestal gaan ze na elkaar.”

Nachtelijk gepieker
Mevrouw Peeters sliep er een paar nachten slecht van. “Ineens realiseerde ik me dat er dan drie weken lang niemand op bezoek zou komen. Ik ben niet zo handig met de telefoon, dus we zouden echt weinig contact hebben. Wat als mij in die periode iets zou overkomen? Hoe lang zou het duren voor iemand dat in de gaten kreeg?”

Na wat nachtelijk gepieker besloot mevrouw Peeters het met haar dochter te bespreken. “Ze reageerde heel verrassend”, lacht ze achteraf. “Mijn dochter bleek er precies hetzelfde over te denken, maar vond het lastig dit met mij te bespreken. Ze had zelfs al informatie opgevraagd over Personenalarmering en bracht een folder mee waarin alles stond uitgelegd. Ik wist meteen dat dit de oplossing was.”

Opgelucht
Anderhalve week later installeerde de monteur Personenalarmering in het huis van mevrouw Peeters. “Ik ben de halszender direct gaan dragen”, vertelt ze enthousiast. “Zo fijn dat ik nu met één druk op de knop iemand kan bereiken. Niet dat ik het nodig ga hebben hoor, maar de gedachte dat het zo simpel is, geeft mij een gerust gevoel.”

Ook de dochter van mevrouw Peeters is opgelucht. “Eigenlijk wilden we dit al heel lang voor mijn moeder, maar ik wist niet zo goed hoe ik erover moest beginnen. Ik wil niet dat ze zich bang of onzeker gaat voelen. Gelukkig is ze zelf heel reëel. En van een Personenalarm word je natuurlijk geen dag ouder. Het geeft alleen nét dat stukje zekerheid. Ik ga nu met een heel gerust gevoel op vakantie.”

Contactpersonen
Natuurlijk zijn de kinderen van mevrouw Peeters haar contactpersonen. Maar tijdens hun vakantie is het haar buurvrouw die als eerste zal worden geïnformeerd. “Mijn buurvrouw en ik hebben een heel goed contact. Ik ben blij dat ze dit voor mij wil doen. En als de kinderen weer terug zijn, blijft zij mijn contactpersoon. Ze woont hier immers het dichtste bij.”