Zo voorkomt u dat de accu vlam vat

2 juli 2019

De Nederlandse brandweer rukt jaarlijks meer dan 100.000 keer uit voor een woningbrand. Ongeveer twee keer per week is de brand het gevolg van een ontplofte lithium-ion batterij. Dit zijn de batterijen in de accu’s van onder meer elektrische fietsen, smartphones en tablets.

Het grote voordeel van een lithium-ion batterij is dat er veel meer energie in zit dan in een standaard penlite batterij. Het nadeel is echter dat deze batterijen – onder bepaalde omstandigheden – oververhit kunnen raken en vervolgens in brand vliegen. We geven u graag wat tips om dit te voorkomen.

Kies voor kwaliteit
Gebruik geen goedkope accu’s van onduidelijke kwaliteit maar kies voor apparatuur van gerenommeerde fabrikanten. Dit kost vaak iets meer geld maar het is een stuk veiliger.

Laden onder toezicht
Het grootste risico op oververhitting treedt op tijdens het opladen van de accu. Doe dit daarom alleen overdag, als u zelf in de buurt bent en liefst in de buurt van een rookmelder. Haal de stekker uit het stopcontact als de accu vol is en laat het apparaat na langdurig of intensief gebruik afkoelen. Bescherm de accu tegen direct zonlicht.

Origineel en onbeschadigd
Gebruik uitsluitend de originele lader om uw accu op te laden en volg hierbij de gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Let er bovendien op dat de accu niet beschadigd is. Controleer dit regelmatig.

Is de accu gevallen? Controleer deze dan op beschadigingen en vervang de beschadigde onderdelen onmiddellijk.

Signalen
Er zijn meerdere signalen waaraan u kunt herkennen dat uw accu risico loopt. Bij één van de volgende tekenen dient u uw accu direct van de lader te halen:

  • Lekkende vloeistof;
  • Overmatige hitte;
  • Sterke geur;
  • Rook;
  • Vonken.

Als het toch mis gaat

strong>
Denk aan uw eigen veiligheid. De ontbranding van een lithium-ion batterijen kan heftig zijn. Bovendien komen er giftige gassen vrij. Zorg dus dat u deze niet inademt.

Stop onmiddellijk met het gebruik van het apparaat. Indien mogelijk zonder uzelf in gevaar te brengen: koppel de accu los van de lader en breng het apparaat naar buiten, uit de buurt van brandbare materialen.

En tot slot, zoals altijd wanneer uw veiligheid in gevaar is: druk op de alarmknop van uw personenalarm!